SPOŁECZEŃSTWO KOMENTATOR EUROPA-NIEMCY-POLSKA

Coś smacznego po niemiecku i po polsku


/16.07.2013/ Przepisy przygotowała dla naszych Czytelników Bogna Błasiak


GOLONKA PO BAWARSKU:

• 4 golonki wieprzowe

• sól, pieprz

• 2-3 szklanki bulionu wołowego

• 2 marchewki

• 3 cebule

• 4 ząbki czosnku

• 1 l jasnego piwa

• 1 pietruszka

• 1 mały seler

• kilka ziaren ziela angielskiego

• 3-4 liście laurowe

• kilka ziaren czarnego pieprzu

• kilka ziaren jałowca


1. 1.Mięso oczyść, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć sola, pieprzem. Odstawić na co najmniej godzinę.

2. 2.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem z mięsem włożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przyprawy. Gotować ok 30 minut.

3. 3.Następnie mięso wyjąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wywarem (wraz z warzywami) i piec ok godziny. Od czasu do czasu polewać wywarem.

4. 4.Następnie golonki polewamy piwem i pieczemy jeszcze 1-1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu obracać i polewać sosem powstałym przy pieczeniu.











POLSKIE „RUSKIE”

Ciasto:

• 300 g mąki pszennej

• 200 ml ciepłej, przegotowanej

Farsz:

• ½  kg ziemniaków

• 200 g białego sera

• 1 cebula

• 2 łyżki masła

• sól, pieprz


1. Ziemniaki obrać i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Ziemniaki, i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka kawałków i każdy rozwałkować na cienki placek. Z placków wykrajać szklanka krążki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i ponownie wyciąć krążki. Na każdy krążek łyżeczką nałożyć farsz, zgiąć na pół i skleić brzegi.

3. Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 4 minuty. Podawać ze śmietaną.



eDarling PL
Banner_160x600
reklama
reklama
reklama
reklama
260413 BANNER_750x100_dz Image Banner 750 x 100
300x250 Hand Lens