Coś smacznego po niemiecku i po polsku
/16.07.2013/ Przepisy przygotowała dla naszych Czytelników Bogna Błasiak
GOLONKA PO BAWARSKU:
• 4 golonki wieprzowe
• sól, pieprz
• 2-
• 2 marchewki
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1 l jasnego piwa
• 1 pietruszka
• 1 mały seler
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 3-
• kilka ziaren czarnego pieprzu
• kilka ziaren jałowca
1. 1.Mięso oczyść, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć sola, pieprzem. Odstawić na co najmniej godzinę.
2. 2.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem z mięsem włożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przyprawy. Gotować ok 30 minut.
3. 3.Następnie mięso wyjąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wywarem (wraz z warzywami) i piec ok godziny. Od czasu do czasu polewać wywarem.
4. 4.Następnie golonki polewamy piwem i pieczemy jeszcze 1-
POLSKIE „RUSKIE”
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 ml ciepłej, przegotowanej
Farsz:
• ½ kg ziemniaków
• 200 g białego sera
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Ziemniaki, i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka kawałków i każdy rozwałkować na cienki placek. Z placków wykrajać szklanka krążki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i ponownie wyciąć krążki. Na każdy krążek łyżeczką nałożyć farsz, zgiąć na pół i skleić brzegi.
3. Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 4 minuty. Podawać ze śmietaną.